Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ

     Πριν από ενάμισι χρόνο επισκέφθηκα μια ιστοσελίδα, στην οποία είχαν αναρτηθεί διάφορα χειροτεχνήματα. Εκεί είδα –μεταξύ άλλων- χειροποίητα σκουλαρίκια και η ιδέα αμέσως μου φάνηκε ενδιαφέρουσα. Μετά από 6 μήνες ξεκίνησα και εγώ να φτιάχνω τα πρώτα μου σκουλαρίκια, στην αρχή περισσότερο για να περνώ ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο μου, μιας και εκείνη την εποχή δεν είχα τίποτα άλλο να κάνω.
   Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι χάντρες, σύρμα, κορδέλες και διάφορα υφάσματα. Επίσης κάνω χρήση ειδικού μετάλλου, το οποίο το κόβω στις διαστάσεις που θέλω για να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα.

   Σχεδόν πάντα η ιδέα για τα επόμενα σκουλαρίκια που θα φτιάξω «σχηματίζεται» στο μυαλό μου. Αμέσως ξεκινώ να τα φτιάχνω, χωρίς καν προηγουμένως να τα σχεδιάσω κάπου (για παράδειγμα σε ένα κομμάτι χαρτί), όσο κι αν αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο. Στην αρχή δημιουργώ το «γενικό κορμό» του κοσμήματος και μετά το καλοπείζω με διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, έτσι η εικόνα που έχω στο μυαλό μου μετατρέπεται αμέσως σε χειροτέχνημα. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση όταν δουλεύω με το ειδικό μέταλλο: τότε πρώτα το σχεδιάζω στο χαρτί και μεταφέρω την ιδέα στην μεταλλική επιφάνεια. Στην συνέχεια κόβεται το σχήμα που έχω σχεδιάσει και ξεκινώ να τοποθετώ τα υπόλοιπα υλικά απάνω του.

   Ασχολούμαι με το κόσμημα, γιατί μου αρέσει να δημιουργώ οτιδήποτε -στην προκειμένη περίπτωση ένα ζευγάρι σκουλαρίκια- το οποίο θα το φορέσω εγώ ή το άτομο που θα ενδιαφερθεί γι’ αυτό, θα υπάρξει δηλαδή μια άμεση χρήση. Δεν θέλω να αφιερώσω τον χρόνο μου σε κάτι, όπως λ.χ. ένα μπιμπελό, και απλά αυτό να τοποθετηθεί σε ένα ράφι. 
Για μένα ένα ζευγάρι τέλεια σκουλαρίκια είναι αυτά που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι δεν χρειάζεσαι να φορέσεις κανένα άλλο κόσμημα! Από μόνα τους να αρκούν για μια καλαίσθητη εμφάνιση. Πιστεύω ότι τα συγκεκριμένα αξεσουάρ έχουν κάτι το ιδιαίτερο, μιας και μπορούν να φορεθούν κάθε εποχή του χρόνου, ενώ άλλα κοσμήματα ενδεχομένως να καλύπτονται από τα χειμερινά ρούχα, το οποίο το θεωρώ σημαντικό. Κατά την γνώμη μου μια ωραία εμφάνιση δεν χρειάζεται πολλά αξεσουάρ: τα κατάλληλα σκουλαρίκια σε συνδυασμό με ένα βραχιόλι είναι αρκετά.